Στην πανέμορφη Σφυρίδα 2017

Δεκάδες Νυμφάσιοι και φέτος μαζεύτηκαν στην Σφυρίδα, μια αξέχαστη εκδρομή στο πανέμορφο και μοναδικό ελατοδάσος, διαδρομή που ξεκινάει από την Νυμφασία, περνάει από την Ιερό Μονή Κερνίτσης και καταλήγει στην πανέμορφη Ιερή Σφυρίδα.

Tο μετόχι της Σφυρίδας είναι ένα ασύλληπτο εκκλησάκι-ασκητήριο, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κερνίτσης. Βρίσκεται στα σύνορα των χωριών της Νυμφασίας και των Μαγουλιάνων και είναι κτισμένο μέσα στο απότομο τοίχωμα ενός πανύψηλου ασβεστολιθικού βράχου. Αποτελείται από ένα μικρό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος είναι θολωτός χτισμένος κατά την Βυζαντινή περίοδο (ανακαινίστηκε το 1366) και έχει σπάνιες αγιογραφίες του 12ου αιώνα. Στις 21 Απριλίου 1825 ο Ιμπραήμ πασάς έφτασε στη Σφυρίδα έκαψε το ασκητήριο και αποκεφάλισε τον ηγούμενο Γερμανό και τον μοναχό Αγάπιο Σκουτερού.

Πολλοί προσκυνητές από την Νυμφασία και τα γύρω χωριά τιμούν την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου, όπου παλαιότερα γινόταν πανηγύρι με όργανα και χορούς.

Το παρακάτω βίντεο προσπαθεί να προσδώσει όλη την ασύλληπτη ομορφιά του θαυματουργού Ασκητηρίου μέσα στην απέραντη Φύση. Απολαύστε το:

Σαν παρευρέθηκαν και πλήθος κόσμου από την Νυμφασία, την Βυτίνα, τα Μαγούλιανα, την Λάστα και άλλα κοντινά χωριά, να τιμήσουν την θεία λειτουργία, ο φωτογραφικός φακός ήταν εκεί να αποτυπώσει άλλη μια αξέχαστη εκδρομή στην Σφυρίδα.