ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΥΤΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σήμερα ημέρα Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011 και ώρα 20:00 μ.μ πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Βυτίνας, Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων με θέμα “αποκομιδή απορριμμάτων-παράνομη χωματερή Βυτίνας”.

Από την εισήγηση του προέδρου και των μελών του Τοπικού Συμβουλίου Βυτίνας διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

1. Η Τοπική Κοινότητα της Βυτίνας, εκφράζοντας με καλή διάθεση πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, είχε δεχθεί να αποτίθενται στον υπάρχοντα (παράνομο) και περιορισμένο χώρο διάθεσης απορριμμάτων και απορρίμματα από άλλες περιοχές του Δήμου Γορτυνίας (Δημοτικές Ενότητες Δημητσάνας, Στεμνίτσας, Κλειτορος, κ.ά). Η αποδοχή αυτή είχε γίνει μετά τη διαβεβαίωση και δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως είχε εξηγήσει ο Δήμαρχος Γορτυνίας στη Γενική Συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί στη Βυτίνα στις 14 Απριλίου 2011, ότι μετά τις 30 Ιουνίου 2011 θα υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και επομένως θα διακοπεί οριστικά η λειτουργία της χωματερής της Βυτίνας.

2. Σε σχέση με τα παραπάνω διαπιστώθηκε ότι μέχρι σήμερα, παρά την προαναφερθείσα δέσμευση της Περιφέρειας και τις διαβεβαιώσεις του δήμου Γορτυνίας δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την αντιμετώπιση του σοβαρού και απαράδεκτου προβλήματος απορριμμάτων.

3. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Τοπικού Συμβουλίου Βυτίνας προς τον Δήμο Γορτυνίας για ανάληψη των υποχρεώσεών του σε ότι αφορά την καθαριότητα της Τοπικής Κοινότητας Βυτίνας, η συμμετοχή του δήμου στην καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων, των πλατειών, των πάρκων, των παιδικών χαρών, του νεκροταφείου και των δημοτικών δρόμων είναι ανύπαρκτη. Η μέχρι σήμερα καθαριότητα των παραπάνω χώρων γίνεται με ευθύνη και έξοδα του Τοπικού Συμβουλίου Βυτίνας και όχι του Δήμου Γορτυνίας.

4. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους της Βυτίνας, οι οποίοι παρά την καλή τους διάθεση για συνεργασία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα, αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν.

5. Υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 34.000 ευρώ ημερησίως από την συνέχιση λειτουργίας της παράνομης χωματερής με άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στους ίδιους τους δημότες.

6. Το Τοπικό Συμβούλιο Βυτίνας διαπιστώνει ότι με την κατάσταση αυτή, δηλαδή τη συνέχιση της λειτουργίας ενός παράνομου και περιορισμένων δυνατοτήτων χώρου ως χωματερής, με απορρίμματα από όλο το Δήμο Γορτυνίας: επιβαρύνεται το ευαίσθητο και γνωστό ανά την Ελλάδα περιβάλλον της περιοχής, θίγονται στοιχειώδη θέματα υγιεινής των κατοίκων και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής και με την προκαλούμενη υποβάθμιση της περιοχής ζημιώνονται δυσανάλογα οι κάτοικοι της Βυτίνας σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κατοίκους του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα:

• Υπάρχουν έντονα προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος με έντονα σημάδια δυσοσμίας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

• Η χωματερή ευρίσκεται ανάμεσα σε ιδιοκτησίες στις οποίες δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και ουσιαστικά τις υποβαθμίζει.

• Κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, από τον οποίο υδροδοτούνται όλα τα χωριά μέχρι και η πόλη της Τρίπολης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική περιβαλλοντική μελέτη για την εναπόθεση τόσων μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων.

• Η παράνομη χωματερή γειτνιάζει με περιοχή πευκοδάσους του Μαινάλου με κίνδυνο για πυρκαγιά με ανεξέλεκτες συνέπειες.

• Ανυπαρξία μέτρων πυρασφάλειας, με άμεσο κίνδυνο ανάφλεξης πυρκαγιάς στο παραπλήσιο αλσύλιο Ντρούλα και μετάδοσής της σε όλο το χωριό, λόγω της άμεσης γειτνίασης του αλσυλίου. Σημειώνεται ότι η χωματερή απέχει 500 μέτρα από την πλατεία της Βυτίνας και μόλις 200 μέτρα από το τελευταίο σπίτι.

• Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ίδιους τους κατοίκους όχι μόνο από πλευράς υγείας αλλά και οικονομικής πλευράς, δεδομένου ότι η Βυτίνα και τα γύρω χωριά αποτελούν τουριστικό προορισμό με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή έχουμε εξαντλήσει την καλοπροαίρετη διάθεση και πνεύμα συνεργασίας στα πλαίσια του νέου Δήμου, με συνέπεια να παραβιάζονται στην περιοχή μας βασικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος και υγιεινής των κατοίκων, με μεγάλη λύπη εμείς οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Βυτίνας βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν εντάσσονται στις αρχές μας αλλά μας επιβάλλονται από την αδιαφορία της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει ένα θέμα για το οποίο η ίδια είναι υπεύθυνη και είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011 θα είχε επιλύσει οριστικά. Συγχρόνως εκφράζουμε τη λύπη μας για την αδυναμία του Δήμου Γορτυνίας να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του θέματος παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για δυναμική παρουσία του Δήμου στην Περιφέρεια.

Ενόψει των παραπάνω δίνουμε στη Δημοτική αρχή μια ακόμα διορία δεκαπέντε (15) ημερών (δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011), προκειμένου να ασχοληθεί και να βρεί λύση στο σοβαρό και απαράδεκτο θέμα της χωματερής Βυτίνας. Σε αντίθετη περίπτωση και χωρίς καμία άλλη ειδοποίηση θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο της χωματερής, ενώ θα ενημερώσουμε όλες τις αρμόδιες αρχές, όπως Περιφέρεια, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγιειονομικού για τη μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείται. Παράλληλα θα προσφύγουμε στα αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα καταγγείλουμε τη λειτουργία της παράνομης χωματερής στην περιοχή μας.

Βυτίνα 6 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΒΥΤΙΝΑΣ

Πηγή: Δημοτική Ενότητα Βυτίνας – Δήμου Γορτυνίας