Δελτίο Τύπου – Δήμου Βυτίνας

Η ΒΥΤΙΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Δήμος Βυτίνας με την πολύτιμη αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πρόληψης και Εκπαίδευσης σε θέματα Άσκησης – Διατροφής και Υγείας (Nutrition & Health Prevention Institute – N.H.P.I.) , διοργάνωσε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της υγείας μας βασίζεται στη γνώση και την πρόληψη».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 11:00 το πρωί, στο

Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βυτίνας, το οποίο κατακλύστηκε από την παρουσία 300 ατόμων, κυρίως μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Βυτίνας και των Λαγκαδίων, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία δασκάλων και γονέων που συνόδευσαν τα παιδιά.

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Βυτίνας κ. Ιωάννης Σακελλαρίου, ο οποίος έδωσε το λόγο στην υψηλή προσκεκλημένη της εκδήλωσης, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κα. Μιλένα Αποστολάκη, η οποία τίμησε με την παρουσία της τη δημοτική αρχή και τους πολίτες της Βυτίνας.

Ο Δήμαρχος Βυτίνας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η ημερίδα του Ινστιτούτου αποκτά ιστορική σημασία για τη Βυτίνα και την Ελλάδα, καθώς η Υφυπουργός με την τιμητική παρουσία της σηματοδοτεί την επίσημη ανακήρυξη του αγροκτήματος του ιδρύματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη ως έδρα της Μεσογειακής Διατροφής στην Ελλάδα.

Αφού ευχαρίστησε θερμά και εκ μέρους των δημοτών την Υφυπουργό, κατέθεσε πρόταση διπλής αξιοποίησης και ανάδειξης της έδρας Μεσογειακής Διατροφής της Ελλάδας στη Βυτίνα, με τη δημιουργία στο αγρόκτημα του Τριανταφυλλίδειου ιδρύματος – έκτασης ενενήντα (90) στρεμμάτων – «Δασοβοτανικό Κήπο» με παράλληλες δραστηριότητες, ο οποίος θα μπορούσε να ενταχθεί στους επιλέξιμους προορισμούς μαθητικών εκδρομών και όχι μόνον.

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κα. Μιλένα Αποστολάκη, κατόπιν της ανακοίνωσης της έδρας Μεσογειακής Διατροφής της Ελλάδας στη Βυτίνα, πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

Στην παγκόσμια αγορά οι σύγχρονες προκλήσεις δημιουργούν σκληρό ανταγωνισμό. Οι αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας και οι προοπτικές της  νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής απαιτούν μια περισσότερο στοχευμένη παρέμβαση του κράτους, καθώς και πρωτοβουλίες των ίδιων των αγροτών, στις οποίες όμως είναι απαραίτητη η αρωγή της Πολιτείας. Σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε μια αγροτική οικονομία παραγωγής τροφίμων με υψηλές προδιαγραφές ταυτότητας και ποιότητας. Να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, να διασφαλίσουμε την ποιότητα των παραγομένων τροφίμων, και τέλος, να διασφαλίσουμε τη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγική διαδικασία. Είναι ένας στόχος που απαιτεί το συντονισμό και τη σύγκλιση όλων των πολιτικών στην κατεύθυνση αυτή.

Για την πολιτεία η προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και τα παρελκόμενα αυτής αποτελεί μια ολοκληρωμένη διατομεακή πολιτική. Γι’ αυτό με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έχει συσταθεί η Εθνική Επιτροπή για την ελληνική- Μεσογειακή Διατροφή. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να εγκαταστήσουμε τη Μεσογειακή Διατροφή στη συνείδησή μας ως καθημερινή επιλογή δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης για τον τόπο μας μέσω της προώθησης των ελληνικών προϊόντων. Η αρχή θα γίνει από εμάς τους ίδιους, από αυτά τα παιδιά, που είναι σήμερα εδώ γεμάτα κέφι και χαρά. Με σωστή εκπαίδευση, με συνεχή ενημέρωση, με πολλή δουλειά.

Μικροί μου φίλοι,

Είμαι σίγουρη πως κάθε φορά που η μαμά πάει να σας βάλει στην τσάντα ένα ροδάκινο, εσείς ζητάτε γαριδάκια. Αν θέλετε να βάζετε πολλά καλάθια στο μπάσκετ, πολλά γκολ στο ποδόσφαιρο και να βγαίνετε πρώτοι στο τρέξιμο, τρώτε φρούτα αντί για γαριδάκια.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν o κύριος Δημήτρης Δελλής, παθολόγος-διατροφολόγος, Πρόεδρος του Ν.Η.Ρ.Ι., η κυρία Καρανάσιου Ασημίνα, διαιτολόγος-διατροφολόγος, ο κύριος Λιάπης Κωνσταντίνος, χειρουργός οδοντίατρος, καθώς και ο ηθοποιός κ. Μάρκος Σεφερλής, που πέρασε στα νέα παιδιά της πόλης, το μήνυμα της σωστής διατροφής και άσκησης με το δικό του χιουμοριστικό τρόπο.

Τέλος ο Δήμος Βυτίνας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για την άψογη διοργάνωση τόσο το Ινστιτούτο Πρόληψης και Εκπαίδευσης σε θέματα Άσκησης – Διατροφής και Υγείας όσο και τα σχολεία της πόλης και των γειτονικών Λαγκαδίων και φυσικά τους αρμόδιους διευθυντές τους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο που αποπνέει αισιοδοξία και όραμα για ένα καλύτερο αύριο για τη νεολαία της χώρας.

Πηγή: Δήμος Βυτίνας