Με λαμπρότητα και παρά το τσουχτερό κρύο η Παγγορτυνιακή τίμησε το Γέρο του Μοριά

www.e-gortynia.gr

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε φέτος η επέτειος των 180 χρόνων από το θάνατο του Γέρου του Μοριά από την Παγγορτυνιακή Ένωση.

Αρκετοί Γορτύνιοι και Αρκάδες έδωσαν το παρόν σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση τελέσθηκε το καθιερωμένο από το 1990 μνημόσυνο του Ελευθερωτή του Γένους μας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, χοροστατούντος του Επίσκοπου Ανδρούσης Κωνστάντιου ως εκπρόσωπου του Αρχιεπισκόπου. Για το βίο του Ήρωα μίλησε ο Διδάκτορας Φιλολογίας Δημήτριος Κανελλόπουλος.

Στη συνέχεια όλοι εν πομπή κατευθύνθηκαν στον παρακείμενο ανδριάντα του Γέρου του Μοριά, προ της Παλαιάς Βουλής, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση. Κατατέθηκαν δε δάφνινα στεφάνια από την Περιφέρεια Αττικής και Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Γορτυνίας, τον Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτη Αγγελακόπουλο καθώς και πολλούς Αρκαδικούς φορείς και Συλλόγους (όπως Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, Ένωση Τριπολιτών, Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, Συλλόγων Αρκάδων Αγ.Δημητρίου, Ένωση Βυζικιωτών, Ενώσεις Πελοποννησίων κ.α.).

Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση φέτος έδωσαν ο Λαογραφικός και Ιστορικός Σύλλογος «Μωραϊτες εν Χορώ» με τις εντυπωσιακές στολές του Αγώνα, φουστανελοφόροι από τους Συλλόγους Ιλίου Αρκάδων Ιλίου, Αρκάδων Αγίου Δημητρίου και από την Ένωση Λοσιωτών Ιλίου, αλλά και ομάδα μουσικών που έπαιξαν παραδοσιακά όργανα της Επανάστασης και κολοκοτρωνεϊκα τραγούδια.

Στο τέλος η Παγγορτυνιακή πρωτοτύπησε για ακόμη μια φορά κερνώντας γλυκά από τη Γορτυνία, αλλά και τσίπουρο και κονιάκ λόγω του κρύου.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Πελοποννησιακών Σωματείων Ελλάδος συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση με Αντιπροσωπεία Συλλόγων της από όλη τη χώρα, ενώ αμέσως μετά διοργάνωσε Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον Ήρωα στον Παρνασσό, με κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ.Χρυσόστομο.

 

  1. 328161369_6056925701039741_2999438714141813931_n

Φωτό: Βασίλη Κουτρουμάνου

 

Κολοκοτρωνεϊκα τραγούδια στο Άγαλμα του Κολοκοτρώνη από τους «Μωραΐτες εν Χορώ»!