Την 26η Νοεμβρίου 2023 εορτάσθηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα στη Πάτρα και στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, η εορτή των Αχαιών Αγίων.

Ο φετινός εορτασμός είχε ιδιαίτερη συγκίνηση διότι με τους μέχρι τώρα Αχαιούς Αγίους εορτάσθηκε για πρώτη φορά και ο Άγιος Γερβάσιος ο εκ Νυμφασίας καταγόμενος, ο οποίος, από την 16η Νοεμβρίου 2023, συναριθμείται, πλέον, μετά των λοιπών Αγίων της Εκκλησίας μας!

Η Αγία Κάρα του Αγίου Γερβασίου είχε μεταφερθεί εν πομπή από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής των Συχαινών, όπου φυλάσσεται, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων πολλών πρεσβυτέρων και διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην μεγαλοπρεπή Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Νυμφασίων “Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ”, κ.κ. Κυριάκος Τρ. Παναγόπουλος και Τριαντάφυλλος Κωσταρέλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Υποτροφιών Νυμφασίας, κος Τριαντάφυλλος Λατάνης και το μέλος του Συλλόγου, κος Δημήτριος Παναγόπουλος. Επίσης, συμμετείχαν ο εκ πατρός καταγόμενος από την Νυμφασία, Τοπικός Εκπρόσωπος Παναγίτσας, κος Παναγιώτης Παλούκος, η κα Αγγελική Καρρά-Χούσου μετά των τέκνων της Βασίλειο και Γεωργία Χούσου, η κα Ελένη Ντόσκα-Παπαδοπούλου και η κα Θεοδώρα Ντόσκα-Πλέσσα.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη-προσκύνημα στην Κατασκήνωση της Αναπλαστικής Σχολής στα Συχαινά Πατρών, δηλαδή στην Κατασκήνωση, την οποία ίδρυσε και λειτούργησε ο Άγιος Γερβάσιος και εντός της οποίας ευρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, στον οποίο φυλάσσονται η Αγία Κάρα και τα ιερά λείψανα του Αγίου Γερβασίου.
Εντός της Κατασκήνωσης ευρίσκεται ο τάφος, καθώς επίσης και το κελάκι, στο οποίο διέμενε ο Άγιος Γερβάσιος.

Ευγνωμονούμε τον Θεό και την χάρη του Αγίου Γερβασίου που μας επέτρεψαν και μας αξίωσαν να παρευρεθούμε και να συμμετάσχουμε, κατ’ αυτή την εορταστική, για την Πάτρα και για την Νυμφασία, ημέρα, στην τελεσθείσα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία!

Χρόνια Πολλά, Καλά και Ευλογημένα, με υγεία! Ο Θεός να μας φωτίζει, να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί στον δρόμο της σωτηρίας με τις πρεσβείες και το θυσιαστικό παράδειγμα των Αγίων του! Αμήν!

Ακολουθεί απόσπασμα του κηρύγματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου με την αναφορά του στον Άγιο Γερβάσιο, καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ευλογημένη παρουσία μας στη Πάτρα.