Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι μια μεγάλη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Οι Έλληνες θα γιορτάσουμε πάλι, στην εποχή πλέον της τεχνητής χαζο-νοημοσύνης, των θεσμών φόβου, ελέγχου και παρανοϊκών πολέμων, το βροντερό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 του Μεταξά και των Ελλήνων στην επέλαση του Φασιστικού άξονα.

Εκείνο το ιστορικό ΟΧΙ, ήταν έμπρακτη απόδειξη ότι το ΟΧΙ ως συγκεκριμένη άρνηση συνιστούσε ΝΑΙ ως βροντερή κατάφαση για επιβεβαίωση του Εθνικού καθήκοντος αποδεικνύοντας ότι οι Λαοί πρόθυμα πάντοτε ακολουθούν τον ηγέτη που θα χαράξει με χρυσά γράμματα την πάλη του Ελληνισμού για το Δίκαιο, για την Ελευθερία, την Αρετή και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

H ένδοξη ιστορία.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, η Ιταλική Κυβέρνηση του Ιταλού Πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι έστειλε τελεσίγραφο στον Ιωάννη Μεταξά. Το τελεσίγραφο ζητούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος.

Ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1945, περιγράφει τη σκηνή!

«Έχω εντολή κ. Πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως.».

Ύστερα από την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς, γύρισε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του έδωσε την απάντησή του στα Γαλλικά. Η απάντηση του Εθνικού μας πατέρα ήταν η εξής: «Alors, c’est la guerre». Η φράση αυτή σε μετάφραση: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο.» Ο Ιωάννης Μεταξάς, δήλωσε το ΟΧΙ, την άρνηση δηλαδή της υποταγής.

Το Έπος του Σαράντα!

Δύο ώρες μετά η Ελλάδα ενεπλάκη αμυνόμενη στον πόλεμο. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος είχε ξεκινήσει και τα Ιταλικά στρατεύματα είχαν ήδη εισβάλει στην Ήπειρο. Ο εορτασμός αφορά όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο!

Χρόνια Πολλά, Ηρωϊκά και Ευλογημένα από τον γενέθλιο τόπο μας!

Θυμόμαστε, Ευγνωμονούμε, Τιμούμε, Αγωνιζόμαστε και Αντιστεκόμαστε,
“τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”, με την πεποίθηση ότι το ένδοξο “ΟΧΙ” του 1940 πρέπει να είναι, διαρκώς και πάντοτε, επίκαιρο για εμάς τους Έλληνες!

Ζήτω η Πατρίδα Ελλάδα, Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!