Εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλη αντίδραση στην Αρκαδία από τη μεθόδευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Όρος Μαίναλο. Και αυτό, παρά τις δηλώσεις του κ Πρωθυπουργού από τον περασμένο Μάιο ότι «δεν θα φτιαχτούν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά με υποδομές που ουσιαστικά καταστρέφουν το βουνό» και ότι «δεν πρόκειται να τοποθετηθούν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε περιοχές που έχουμε οργανωμένη αντίδραση».

Χθες, ο κ. Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Αρκαδίας Τρίπολη, όπου δήλωσε για το θέμα «Το Μαίναλο θα προστατευθεί. Ο πυρήνας του Μαινάλου θα κηρυχθεί απάτητο βουνό», ενώ λίγες ώρες αργότερα δήλωσε «Είναι οριστική μου απόφαση το όρος Μαίναλο να ενταχθεί στο δίκτυο των «Απάτητων Βουνών», ώστε σε μία περίμετρο 40 χιλιομέτρων αυτό το θαύμα της φύσης, αυτό το καμάρι της περιοχής, να προστατευτεί μια για πάντα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και παρεμβάσεις».

Δηλαδή, με βάση όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός, μόνο ο «πυρήνας» του Μαινάλου θα προστατευτεί (άραγε που είναι αυτός ο «πυρήνας»;) και μάλιστα σε μια μικρή έκταση με περίμετρο περίπου 40 χιλιόμετρα (δηλαδή θα προστατευτεί μόνο το 13% της δασικής έκτασης του Μαινάλου, όταν το 34% της συνολικής δασικής έκτασής του έχει ήδη κηρυχθεί προστατευόμενη ζώνη NATURA εδώ και σχεδόν 30 χρόνια).

Αυτά είναι μισόλογα και δεν αρμόζουν σε Πρωθυπουργό. Αν η απόφασή του ήταν να προστατεύσει το Μαίναλο θα το είχε πει ευθέως και χωρίς περιστροφές περί «πυρήνων» και «περιμέτρων». Και δυστυχώς, η απόφασή του δεν είναι να προστατεύσει το ιστορικό και πανέμορφο αυτό Όρος. Γι’ αυτό είπε μισόλογα.

Το θλιβερό δεν είναι απλώς τα μισόλογα του Πρωθυπουργού. Είναι τα χειροκροτήματα τοπικών παραγόντων, επίδοξων παραγοντίσκων, έμμισθων αλλά και καθ’ έξιν κλακαδόρων που τον χειροκροτούσαν, αρκετοί από τους οποίους ανερυθρίαστα έχουν βαλθεί από χθες να πείσουν ότι «άλλο εννοούσε ο κ. Πρωθυπουργός». Θλίψη και αναγούλα ταυτόχρονα…

Το Μαίναλο έχει ταυτοτική υπόσταση στη συλλογική συνείδηση των Αρκάδων. Είναι σαν να λες στους Αθηναίους ότι θα μπουν ανεμογεννήτριες στο Λυκαβηττό ή στο λόφο του Φιλοπάππου. Κάνουν ολέθριο λάθος όσοι δεν το κατανοούν ή το αντιπαρέρχονται.

Καλά θα κάνουν λοιπόν οι «Γκρούεζες» της Αρκαδίας (από τον ομώνυμο ρόλο που ερμήνευσε ο αείμνηστος Δ. Παπαγιαννόπουλος) να συμβουλεύσουν τους «Μαυρογιαλούρους» στην Αθήνα (το ρόλο ερμήνευσε μοναδικά ο αείμνηστος Λ. Κωσταντάρας) ότι το διακύβευμα δεν είναι απλώς το «μαύρο και δαγκωτό» στις εκλογές, αλλά μια κοινωνική αντίδραση και αντίσταση που δεν τη βάζει ο νους τους…

Κείμενο: Γιώργος Πραχαλιάς
Φωτογραφία: Ο Πρωθυπουργός στην Τρίπολη