Απελευθέρωση από αρνητικές σκέψεις

Μέσα από την ζωή, βιώνουμε διάφορα γεγονότα, δηλαδή καταστάσεις τα οποία μας αφήνουν αποτύπωμα στη μνήμη (ως σκέψη) και στην καρδιά (ως συναίσθημα). Η ζωή, δεν είναι η κατάσταση της ζωής, δηλαδή τα γεγονότα της. Η ζωή και η κατάσταση της ζωής είναι δύο έννοιες που αν διαχωριστούν, είναι το κλειδί στην απελευθέρωση μας από σκέψεις και συναισθήματα που μας πνίγουν ολοκληρωτικά. Πως μπορεί κάποιος να διαχωρίσει την ζωή, από τα γεγονοτα της ζωής, τα οποία βομβαρδίζονται αδιάκοπα από εμπειρίες δύσκολες προς της διαχείρισή τους; Πως δημιουργούνται και παγιδεύονται μέσα στο μυαλό μας τόσες αφόρητες σκέψεις;

Οι καταστάσεις της ζωής είναι καθαρά ένα συνονθύλευμα εμπειριών και πληροφοριών οι οποίες εισχωρούν και ανακυκλώνονται στο μυαλό μας. Συνθέτουν τις σκέψεις μας που προβάλουν αδιάκοπα στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Έτσι δημιουργείται μια αυταπάτη του εαυτού μας, ένα “εγώ σκέψεων” που με τόσο χρονικό κόπο έχει χτιστεί και επενδυθεί. Αυτό το “εγώ των γεγονότων” μας, είναι το παν μέσα σε ένα χαώδες μυαλό με λανθασμένη αίσθηση ότι είναι το παν και στην ζωή μας. Επίσης, η κάθε κατάσταση της ζωής είναι κάτι που προβάλει το μυαλό σαν σκέψη, προσδίδοντας φορτίο είτε ως κακό, είτε ως καλό. Παράδειγμα, όταν ανακυκλώνει το εγώ μας ένα παρελθόν ασυγχώρητο ή ένα μέλλον δυσοίωνο, συγκρούεται ο χρόνος μέσα μας. Κάπως έτσι έρχεται και η στεναχώρια, η κατάθλιψη. Όλα είναι μάταια γιατί η ζωή δεν πήγε ή δεν πάει όπως την θέλει το εγώ των σκέψεων μας.

Η ζωή δεν έχει τίποτα να κάνει με τον χρόνο, τίποτα να κάνει με τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Είναι πέρα από αυτά. Το να φτάσεις να παρατηρείς τις σκέψεις του μυαλού είναι η αρχή. Δες πως συγκρούεται ο χρόνος μέσα στις σκέψεις σου. Δες πως το παρελθόν και το μέλλον γίνεται συνεχώς μια άμορφη μάζα με σκοπό την πλήρη εξάλειψη του παρόντος. ΠΑΡΟΝ. Αυτή η λέξη έχει τόσο δύναμη μέσα της, γιατί δεν περιέχει χρόνο, είναι άχρονη, δεν περιέχει σκέψεις. Άλλωστε δεν μπορείς να είσαι ολοκληρωτικά παρόν διαφορετικά.

Ας ανοίξουμε τα μάτια μας στην απέραντη δύναμη της ζωής με υπέρβαση των καταστάσεων μας και παρατήρηση των σκέψεων μας. Τι είναι η ζωή; Είναι μήπως, η αντίληψη μίας μαγευτικής στιγμής όπως για παράδειγμα κοιτάζοντας των ουρανό  χωρίς να κρίνουμε, προσεγγίζοντας αληθινά την ζωή μας στο παρόν; Είναι μόνο η αρχή της απελευθέρωσης.

Κάθισε κάπου ήσυχα και δώστε την πλήρη προσοχή σου στην αίσθηση ότι υπάρχεις, ότι ζεις. Κράτα τίποτα, μείνε στο κενό. Καθώς έρχεσαι στην σιωπή της γαλήνιας μοναξιάς, μπορείς να προσευχηθείς: «Ευχαριστώ που με έφερες σε αυτήν την κατανόηση, Θεέ μου. Παραδίδω τον εαυτό μου εντελώς, στην γλυκιά σου Ύπαρξη. Επέτρεψε μου να μην συγχύζομαι πλέον από το μυαλό μου αλλά να Ζω σε αρμονία και ειρήνη.

Στάθης.
Φωτογραφία @mata