Η επίσκεψη στη Νυμφασία των συμπατριωτών μας από τα Γρανιτσέϊκα Ηλείας

Την Κυριακή της Πεντηκοστής η Νυμφασία υποδέχθηκε ένα πούλμαν με συμπατριώτες μας προερχόμενους από τα Γρανιτσαίϊκα Ηλείας.

Τα Γρανιτσαίϊκα βρίσκονται σε απόσταση 8 χλμ. Δ.του Πύργου και 7 χλμ. ΒΑ. του Κατάκολου. Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους της Γρανίτσας Γορτυνίας, οι οποίοι κατοίκησαν στην περιοχή ως εργάτες στα χωράφια με τις σταφίδες της περιοχής και ως τεχνίτες της πέτρας. Μαζί με το Καβούρι αποτελούν την τοπική κοινότητα Γρανιτσαίϊκων που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Ιαρδάνου του Δήμου Πύργου και σύμφωνα με την απογραφή 2021 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 366 κατοίκους.

Οι συμπατριώτες μας συνοδευόμενοι από τον ιερέα τους και τον Πρόεδρο της Κοινότητας κατέφθασαν νωρίς το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής στη Νυμφασία και συμμετείχαν, με θρησκευτική ευλάβεια και συγκίνηση, στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία και στον Εσπερινό της Γονυκλισίας, που τελέσθηκε στον εορτάζοντα και πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό μας, της Αγίας Τριάδος Νυμφασίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μετέβησαν προς προσκύνημα στην Ιερά Μονή Κερνίτσας. Μετά την επιστροφή τους από το Μοναστήρι της Παναγίας μας γευμάτισαν στη Ταβέρνα του Παναγόπουλου από όπου ανεχώρησαν για τα Γρανιτσαίϊκα το απόγευμα.

Η επίσκεψη των συμπατριωτών μας δημιούργησε συγκίνηση, ξύπνησε μνήμες και αναμνήσεις και επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι δεν ζει χωρίς πατρίδα η ανθρώπινη ψυχή!

Γιατί αν και οι συμπατριώτες μας των Γρανιτσαίϊκων αναγκάσθηκαν να φύγουν από την γενέθλια πατρώα γη της “Γρανίτσας”, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, ποτέ δεν έπαψαν να αποτελούν αίμα από το αίμα και σάρκα από την σάρκα της και ποτέ δεν λησμόνησαν τον τόπο της καταγωγής τους!

Σε συνέχεια των όμορφων στιγμών που μας επιφύλαξε το αντάμωμά μας αυτό, δώσαμε αμοιβαία υπόσχεση και ανανεώσαμε την καινούργια μας συνάντηση στα Γρανιτσαίϊκα αυτή τη φορά!

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη των συμπατριωτών μας.

Τα Γρανιτσαίϊκα από ψηλά